Beluchting van containers voor het transport van zonnecellen

cleanroom
sateliet

P4P heeft voor een project voor de beluchting van containers voor het transport van zonnecellen de benodigde filters in opdracht gekregen.

Voor het transport van zonnecellen voor de satellieten die door de Ariane raket in banen om de aarde gelanceerd worden zijn speciale containers nodig. De containers bieden een z.g. “clean room” kwaliteit van klasse 8 volgens de clean room standaard ISO 14644-1. Hierin wordt aangegeven hoeveel deeltjes van de afmetingen 0,5 ,m, 1,0 ,m en 5 ,m nog aanwezig mogen zijn in de container.

De zonnecellen worden eerst verpakt in kunststof zakken, die voor het transport ook belucht moeten worden omdat bij het luchttransport de luchtdruk daalt. Als er niet belucht wordt, zal de zak zeker barsten. Ditzelfde geldt ook voor de containers.

Met deze opdracht levert P4P 2 gesinterde metalen filters voor elke container en 1 gesinterde metalen filter per zak, waarin een zonnepaneel is opgevouwen. Om toch de clean room klasse te bereiken en voldoende te kunnen beluchten zijn uitgebreide berekeningen doorgevoerd op basis van het drukverloop en het volumen van de container en de zakken, waarin de opgevouwen zonnecellen vervoerd worden.