100kV Testkabels met eindsluitingen

Eind 2013 heeft P4P de opdracht ontvangen van een grote elektrotechnische industrie in Nijmegen voor de engineering en het leveren van een tweetal sets testkabels. De kabels moesten in een werkplaatsomgeving gebruikt worden en een zeer slijtvaste constructie hebben. Verder moesten de kabels een testspanning aan kunnen van 100 kV.

Doordat de kabelconstructie hoog flexibel moest zijn, is er gekozen voor een klasse 7 geleider. Deze ader van 95mm² koper is eerst geïsoleerd met een halfgeleidende veld egaliserende laag daarna geïsoleerd met een speciale rubber isolator. Ook aan de buitenzijde van de isolator is er weer een halfgeleidende laag aangebracht. Een scherm en een buitenmantel maken de kabel af voor gebruik in een zeer ruwe omgeving.

Door deze kabel te voorzien van eindsluitingen was deze direct te gebruiken en eenvoudig aan te sluiten tussen het te meten product en het meettoestel.

Afhankelijk van de benodigde lengte kan de klant kiezen voor een set van 4 kabels met een lengte van 15m dan wel 30m. Het uitgevoerde aardscherm heeft een lengte van 50cm en kan daardoor overal aan aarde worden bevestigd.

Om de kabel tijdens vervoer zo goed mogelijk te beschermen zijn ze verstuurd in kunststof verpakking, eerst de gemonteerde eindsluitingen apart en daarna de kabel met eindsluitingen in een kunststof zak. Deze werd dan in een metalen draad box gelegd en ook verstuurd.

Bij de klant konden deze test sets direct in de daarvoor gebruikte trommelkooien worden gelegd gereed om bij het testen van de producten te gebruiken.