36 Zonnepanelen op schuren en sauna complex

P4P heeft wederom een project gerealiseerd in Vinkeveen. Het betreft hier een vrijstaand huis aan de Ringdijk waarbij 36 panelen in 2 groepen gemonteerd zijn. Bij dit project is gekozen voor het plaatsen van de panelen op het dak van 2 schuren welke ca. 30 m van het huis verwijderd staan.

Hier zijn drie redenen voor: de woning stond niet goed m.b.t. de zon, er stonden bomen om de woning heen waardoor een groot deel van het dak in de schaduw staat en er waren te veel obstakels op het dak (o.a. dakramen en een dakkapel) waardoor de prachtige woning met kriskras bedekte panelen een stuk minder een lust voor het oog zou zijn.

Iedere groep is aangesloten op 2 MPP trekkers om tot een efficiënte energieomzetting te komen. Deze twee groepen zijn verdeeld over 2 schuren. De helling van het dak van de schuren liggen wel pal op het zuiden.

Met name de montage bij dit project betrof een speciale uitvoering. De panelen liggen op licht schuine daken met een helling van ongeveer 15º. Het nieuwe dakbeschot bestaat uit houten platen dat met nieuw Ruberoid afgewerkt is.

Om te voorkomen dat lekkage zou kunnen ontstaan, is ervoor gekozen om eerst een houten plank in trapeziummodel gezaagd op het Ruberoid te monteren. Daar overheen is een nieuwe laag Ruberoid gebrand en met vloeibaar teer extra beschermd tegen indringing van water. Er is gekozen voor een licht aluminium profiel wat eenvoudig vastgeschroefd kon worden op de nieuwe verhoogde basis. Vervolgens werden daarop de panelen in zogenoemd “landscape” gemonteerd.

Daarna werden de 2 SMA omvormers in de bijgebouwen geplaatst en aangesloten. Gezamenlijk met de eigenaar van het pand is dit project gerealiseerd.