Fluïdiseringsplaten voor Hoogovens

P4P bv heeft met een hoogovenbouwer samen een uniek nieuw systeem
ontwikkeld dat de stagnering bij het inblazen van koolpoeder absoluut voorkomt. Van deze unieke constructie worden in India (3 stuks) en in de Oekraïne (4 stuks) gebruikt.

De hoogovens blazen koolpoeder onderin een hoogoven. Daardoor wordt het ijzererts omgezet in ruw ijzer. Grote volumen lucht, soms aangevuld
met zuurstof, dragen het zeer fijne koolstofpoeder de hoogoven in. Dit heet
fluïdiseren; het “vloeibaar” maken van een poeder om te transporteren.

De bodemplaat bestond meestal uit een stalen plaat met een diameter van ca. 1000mm, waarin kleine gaatjes geboord zijn. Door de gaatjes kan het fijne koolstof onder de bodemplaat zakken en uiteindelijk de inblaasruimte onder de bodemplaat vullen. Hierdoor stroomt dan te weinig lucht voor het fluïdiseren. De toevoer van het poeder en de lucht naar de hoogoven stagneert dan.

P4P heeft met de hoogovenbouwer samen een uniek nieuw systeem ontwikkeld dat deze stagnering voorkomt. Door een massieve bodemplaat van 316L staal te nemen en daarin gesinterde poreuze delen te plaatsen, wordt voorkomen dat er koolpoeder onder de bodem komt.

Dit zeer fijne 25 ton koolstofpoeder wordt opgeslagen in grote silo’s. In de silo wordt de lucht onder de bodemplaat ingeblazen.

Met veel lucht wordt het fijne koolpoeder boven de bodemplaat gefluïdiseerd en via een grote lange buis in de hoogoven geblazen.

De klant heeft de vorm van de luchtdoorlatende delen gekozen om voldoende gas door te laten. De dikte van de plaat en de filters zijn door de klant uitgerekend.

De eerste filters functioneren al maanden naar alle tevredenheid. Deze gesinterde poreuze platen zijn in 316L staal en bestaan uit een laag met een filterfijnheid van 50μm en een laag met een fijnheid van 20μm in een zogenoemde “sandwich constructie”.

De fijne zijde wordt aan de bovenzijde van de plaat geplaatst en aan de onderzijde bevindt zich het dragende grovere deel van de bodemplaat. Hierdoor ontstaat een goede blokkering van het zeer fijne poeder en stroomt er toch een groot volume lucht door het filter bij een lage ΔP. De bodemplaat kan in zijn geheel in de silo geplaatst worden.

De gekozen constructie met een extra borging van de poreuze delen is het product geworden.