Isostatische AS Filtratie voor de chemische industrie

P4P heeft recent jaar een opdracht gekregen voor het leveren van twee proces bodems. Deze hadden een diameter van ca. 3.000 mm. Hiermee blaast het bedrijf een gas door de bodem en realiseert daarmee een goed meng proces.

Om ook het filtratieproces boven deze bodems aan hoge eisen te laten voldoen, heeft P4P een sintermetalen filter op basis van de AS constructie aangeboden. Deze oplossing zorgt voor het scheidingsproces tussen gas en verschillende zeer fijne katalysatoren.

De bestaande situatie was een filter gelast uit gebogen platen met 10μm fijnheid. Deze hadden grote afwijkingen van de fijnheid over de lengte van 1.200mm. Door het filter iso-statisch te persen verdwijnt de afwijking van de fijnheid over de lengte van het filter. Het filter functioneert met een veel kleinere tolerantie.

Ook heeft de 0,2mm dikke laag van 3μm materiaal wel de filtratiefijnheid verlaagd maar is er praktisch geen ΔP verhoging gerealiseerd. De speciale AS constructie zorgt ervoor dat het filter nu met 3μm filtreert in plaats van de 10μm nominale fijnheid. Maar in realiteit was het bestaande filter 20μm gezien de grote fijnheid tolerantie over de lengte van het filter. De nieuwe constructie zorgt voor een extreem betere afscheiding van de massieve deeltjes uit het gas.

Doordat de iso-statische filters zonder lasnaad in het poreuze deel gemaakt kunnen worden tot een lengte van 1.600mm gaf dit bij gelijkblijvende ΔP een grote capaciteitsverhoging.

De filters worden in de montageplaat gemonteerd en het geheel kan in de
procesvaten terug geplaatst worden. Na de ontvangst van de filters was het proces binnen 24 uur weer succesvol opgestart.