Ontluchtingsfilters voor de Vega C raket

P4P levert al meer dan 20 jaar de ontluchtingsfilters aan Airbus Defence and Space Netherlands bv.

Nadat jaren geleden de eerste gesprekken waren gevoerd met het toenmalige Dutch Space in Leiden, hebben wij na diverse proeven een passend filter ontwikkeld.

De filters die wij leveren worden geplaatst in het conische deel van de VEGA raket dat in Leiden wordt gebouwd.

Direct na de start gaat de lucht uit de raket door de filters naar buiten. Door de hoogte wordt de lucht steeds ijler. Alle lucht moet naar buiten toe omdat op grote hoogte de luchtdruk praktisch nul is.

Na ca. 80 seconden wordt de eerste trap van de raket afgescheiden. Dit gebeurt met een ontstekingsdraad in de wand van deze conische module. De gassen van deze explosie mogen dan niet terug de raket in naar de elektronica.

Het filter heeft dus een dubbele functie:

–    ontluchting tijdens de eerste fase van de lancering

–    bescherming van de inhoud tijdens het afscheiden van de eerste trap.

Na vele jaren heeft P4P de opdracht gekregen om nieuwe filters te ontwikkelen en zijn ze inmiddels wat groter dan de eerste serie filters.

De VEGA raket is het kleinere zusje van de Ariana raket en is zeer geschikt voor het in de ruimte brengen van kleinere satellieten. Er is behoefte aan een goedkope  draagraket om kleine tot middelgrote satellieten (300 tot 2000 kg) in een lage baan rond de aarde te brengen. Er kunnen er ca. 12 stuks in een keer in de ruimte geplaatst worden. Dit is een zeer effectieve manier om de ruimte voor de wetenschap bereikbaar te maken.